Mutfak yangınları
genellikle tüp gaz parlaması, kızartma esnasında tava ve tencerede yağ
parlaması ve sönmeden yanar halde çöp sepetine atılan bir kibrit
çöpünden kaynaklanmaktadır. |
Yangın olayında önce Önlem, sonra Söndürme gelir.
Önlem olarak:
• LPG (tüp gaz) tüplerini daima dik tutunuz,
• Bağlantı hortumlarını sürekli kontrol ediniz, eskimiş
hortumları derhal değiştiriniz ve 1.25 m’den daha uzun bağlantı hortumu
kullanmayınız.
• Arızalı detantörünüzü hemen değiştiriniz ve her tüp
değişiminde contaları da mutlaka yenileyiniz.
• Piknik tüpler üzerine geniş tabanlı tencereler
koymayınız, mecbur kaldığınızda kontrolü elden bırakmayınız.
• Doğalgaz ve LPG kaçakları için Gaz Alarm Dedektörü
kullanınız.
• Gaz kaçağı hissettiğiniz mahalde kıvılcım
çıkarabilecek tüm hareketlerden uzak durunuz: Ateş yakmayınız, buzdolabı
kapağını açmayınız,elektrik anahtarlarına dokunmayınız ve ortamı
havalandırınız. |
• Kaçak LPG ise zeminden,
doğalgaz ise tavandan süpürge veya yelpaze ile havalandırma yapınız.
• Kaçak tespiti için
kesinlikle kibrit veya çakmak alevi değil, sabun köpüğü kullanınız. |
|
•
Çaktığınız kibritleri söndüğünden emin olmadıkça çöp sepetine atmayınız.
•
Unutmayın ki, küçük bir kibrit alevi çöp sepetindeki kağıt parçalarını
kolayca tutuşturur. |
• Her yangın küçük olarak başlar
kimsesiz bir ortamda sinsice gelişir.
• Tavada yağ kızartırken yağın
taşmamasına dikkat ediniz,
• Telefon ve kapı zili
çaldığında ocağı minimum konuma getiriniz, konuşmanız veya görüşmeniz uzun
sürecekse ocağı kapatınız.
• Taşması muhtemel yemekleri
pişirirken daima kısık ateş kullanınız. Aceleniz varsa yüksek ateşte başında
bekleyiniz. Ocakta bir şey pişirirken kesinlikle yatmayınız.
• Yemek pişirmenize çocuklarınız
yardımcı oluyorsa, onları da yangın tehlikesine karşı uyarınız.
• Kazara oluşacak kaymalara
karşı tavanın kulpunu ocağın ortasına doğru yönlendiriniz, sıcak kulpları
bir bez veya tutacakla kontrollü bir şekilde tutunuz. |
• Tava yangınlarında kesinlikle su kullanılmamalıdır.
Zira su yangının büyümesine ve kontrolden çıkmasına neden olur.
• Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak
(söndürmek) için, tava kapağını daima yakınınızda bulundurunuz ve olay
anında üzerine kapatınız.
• Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız, bu
durumda yangının sizin de üzerinize sıçrayabileceğini unutmayınız.
• Tüm gayretlerinize
rağmen yangın sönmeyip büyük boyutlara yükseliyor veya büyük bir
yangınla karşıkarşıya kalıyor iseniz, (ALO 110’dan) derhal İtfaiye’yi
arayınız.
Unutmayın ki! İtfaiye
Hizmetleri Sürekli ve Ücretsizdir. |
• Elbezi, havlu ve peçete gibi tutuşabilir eşyaları
ocaktan uzak tutunuz,
• Kızartma yaparken kolu uzun ve geniş elbise
giymeyiniz.
Her eve bir (yangın Söndürücü) tüp ..
Mutfağınızda, kolay
ulaşabileciğiniz bir yerde, mutlaka en az bir adet 2 kg’lık ABC sınıfı
Yangın Söndürücü Tüp bulundurunuz ve kullanılmasını önceden öğreniniz. |
|
Söndürmeye Gelince:
• Bütün bu önlemlere rağmen bir yangınla
karşılaştığınızda, panik yapmayınız ve sükunetinizi muhafaza ediniz.
• Parlayan tüpleri kesinlikle pencereden veya
balkondan dışarı atmayınız, alevin üzerini, varsa yangın battaniyesi
ile, yoksa ıslak bir bezle sarıp vanasını
kapatınız, veya Yangın Söndürücüyü kullanarak yangını söndürünüz. |
• Tava veya tencerelerde küçük bir parlama olduğunda,
bir avuç soda (bikarbonat sodası) serperek de yangını söndürebilirsiniz.
Ancak bu işlem için sakın un ve nişasta ihtiva eden “Baking Powder” tozu
kullanmayınız.
|
|